____________

 

Články:

Ako správne údiť

Sprievodca drevnou štiepkou na údenie

 

____________

 


Úvod » Himalájska soľ

Himalájska soľ

Balvan z himalájskej soli sa vynára z temnoty 16. storočia v ťažobnej oblasti v Pakistane a exploduje do sveta. Lov na túto surovinu je pre jeho kryštálovo jasnú farbu, ktorá sa láme cez kvetovo ružovú, až po mäsitú tmavo červenú. Z veľkých kusov skál sa potom ručne brúsia do tvarov, ktoré poskytujú základ pre mimoriadne spôsoby, ako pripravovať a podávať jedlo.

Varenie na himalájske soli

Himalájsky soľný blok, doska, tácka sa používa na opekanie, grilovanie, pečenie, chladenie a solenie. V skutočnosti himalájska soľ ponúka mnoho spôsobov použitia pri úprave potravín ako aj dodáva chuť. Táto soľ má pomerne vysokú špecifickú energiu (energia na jednotku hmotnosti), to jej umožňuje dosiahnuť ľubovoľnú teplotu na dosť dlhú chvíľu. Tiež kôli jeho nedostatku pórovitosti a vlhkosti (0,026%), soľný blok môže byť bezpečne zahriaty alebo ochladený na prakticky akýkoľvek extrém. Testovali sme jú od -17°C až do 480°C.

 

Nedostatok pórovitosti znamená tiež, že povrch sa jedla dotýka len minimálne. V porovnaní s povedzme pomletou soľou alebo prirodzene získanou odparovaním kryštálov bude himalájska soľ odovzdávať len miernu slanosť. Za druhé, vysoké množstvo stopových minerálov (1,2% síry, 0,4% vápnika, 0,35% draslíka, 0,16% horčíka a 80 ďalších stopových minerálov) dodávajú viac jemnú a plnú chuť soli a zároveň tak poskytuje ďalšiu úroveň komplexnej chuti jedla.