Ak nevaríte s celými polenami z tvrdého dreva, potom jediným spôsob, ako dodať vášmu jedlu dymovú arómu je pridanie správneho dreva do ohňa. Či už máte elektrický, na plyn alebo uhlie môžete použiť drevnú štiepku alebo kúsky dreva na pridanie autentickej chuti BBQ. Našťastie drevná štiepka a kusy prídu v hotovom balení pre vaše pohodlie.
Ale ktoré by ste mali použiť?
Štiepka sú veľmi malé kúsky dreva, ktoré sú ideálne pre krátke a rýchle údenie. Štiepka je namočená do vody na 30 minút, aby pri použitý vydala čo najviac dymu teda chute. Ak nechcete údiť príliš dlhú dobu, tak štiepka je vhodný výber. Tiež sa uistite že ste si prečítali pokyny k vášmu grilu. Niektoré elektrické a plynové grily majú miesto na drevnú štiepku, aby odtiaľ vytvárala dym.
Kúsky na druhej strane sú veľké kusy dreva zvyčajne veľké menej ako 5cm. Tieto kúsky sú výborné pre vytvorenie dymu po dlhšiu dobu. Vhodné pri krátkom a pri nízkoteplotnom pečením mäsa (napríklad prasiatko, alebo domáca šunka, či iný veľký kus mäsa) s dymom, bez toho aby ste museli každých 30 minút dokladať viac. Či už ide o štiepku alebo kúsky chcete, aby sa nespálili príliš rýchlo. Dbajte aby údenie bolo intenzívne a počas celej doby pečenia, pretože ak by ste chceli údiť rýchlo, môže to potraviny robiť horké. Ponorením dreva do vody po dobu 15 minút pre štiepku a 30 minút pre kúsky možno spomaliť horenie uhlia. Tak dosiahneme správnu teplotu a dym po dlhšiu dobu. Pred použitím sa uistite že ste nechali drevo odkvapkať aspoň na pár minút pred vložením do pahreby.